Όπως και τα vintage τραμ της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας, έτσι και αυτός ο ανελκυστήρας δεν αποτελεί μόνο ένα βολικό μέσο μεταφοράς, αλλά και ένα πολύ δημοφιλές αξιοθέατο.

Ο ανελκυστήρας Santa Justa στη Λισαβόνα είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να φτάσετε από τη γειτονιά Baixa στην περιοχή Bairro Alto.

Εγκαινιάστηκε ως ένα από τα δημόσια έργα μεταφοράς της πόλης στις 10 Ιουλίου 1902 και ονομάστηκε Elevador do Carmo (Ανελκυστήρας Carmo). Οι κάτοικοι της Λισαβόνας ήταν τόσο ενθουσιασμένοι να δοκιμάσουν αυτή την καινοτομία, που την πρώτη ημέρα κόπηκαν 3000 εισιτήρια!

Ο ανελκυστήρας ήταν μια τεράστια επιτυχία, καθώς πριν την κατασκευή του ήταν πολύ δύσκολη η μετάβαση από την άνω προς την κάτω Λισαβόνα και το αντίστροφο.

Αρχικά εκινείτο με ατμό μέχρι τις 6 Νοεμβρίου 1907, όταν και τέθηκε σε λειτουργία με ηλεκτροκινητήρα.



Ο ανελκυστήρας Santa Justa ως τουριστική ατραξιόν

Έχει ύψος 45 μέτρα και η κατασκευή του είναι κτισμένη στο ίδιο στυλ με τον διάσημο Γάλλο αρχιτέκτονα Eiffel. Η ομοιότητα μεταξύ των σχεδίων του ανελκυστήρα και των σχεδίων του Gustave Eiffel δεν είναι τυχαία, καθώς χτίστηκε από τον Raoul Mensier de Ponsard, που αποτελούσε θαυμαστή του πρώτου. Έτσι εφάρμοσε τις ίδιες τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν σε μερικά τελεφερίκ της Γαλλίας εκείνης της εποχής.

Ο ανελκυστήρας διαθέτει ένα εκπληκτικό κατάστρωμα παρατήρησης και προσφέρει υπέροχη θέα στο Baixa. Από την ημέρα των εγκαινίων του αποτελεί ένα από τα μέρη με εντυπωσιακή θέα στη Λισαβόνα!

Περιέργως, ο ανελκυστήρας μπορεί να μεταφέρει 20 άτομα προς τα επάνω, αλλά μόλις 15 προς τα κάτω. Ωστόσο όταν εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά μπορούσε να μεταφέρει έως και 24 άτομα.

πηγή: www.lisbon.net

 
 
Εμβληματικοί Ανελκυστήρες ανά τον κόσμο Santa Justa Lift
close
submit