Τι είναι ο Ανελκυστήρας Σαββάτου

Θα νόμιζε κανείς πως πρόκειται για έναν ανελκυστήρα ο οποίος λειτουργεί μόνο Σάββατα. Είναι όμως αυτό ή κάτι παρόμοιο;

Ο ανελκυστήρας Σαββάτου δεν έχει καμία σχέση με τα προαναφερθέντα. Πρόκειται για τρόπο λειτουργίας ανελκυστήρα κατά τον οποίο ο θάλαμος σταματά αυτόματα και διαδοχικά σε όλους τους ορόφους επιτρέποντας στους χρήστες να τον χρησιμοποιήσουν, χωρίς να πατήσουν κανένα κουμπί.

Σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο, το Σάββατο απαγορεύεται ο πιστός να πραγματοποιήσει μία σειρά από εργασίες, γεγονός που ισχύει και για το πάτημα των κουμπιών του ανελκυστήρα.

Οι ανελκυστήρες Σαββάτου χρησιμοποιούνται στο Ισραήλ ή σε μέρη με πολλούς Εβραίους στο θρήσκευμα, όπως σε περιοχές των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε μεγάλα ξενοδοχεία.

Η χρήση του ανελκυστήρα Σαββάτου είναι παράδειγμα παράκαμψης του Νόμου, σύμφωνα με το οποίο, πράξεις που μοιάζουν απαγορευμένες μπορούν να υλοποιηθούν με τη χρήση τεχνολογίας. Η χρήση των ανελκυστήρων αυτών από όσους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες θεωρείται από πολλούς ραβίνους παράβαση του νόμου. Παρόλα αυτά, η χρήση των ανελκυστήρων Σαββάτου είναι σημαντική ευκολία για ηλικιωμένους Εβραίους, αλλά και για όλες τις ηλικίες, ειδικά όταν πρόκειται για ψηλά κτίρια.

πηγή: wikipedia

 
 
Τι είναι ο ανελκυστήρας Σαββάτου;
close
submit